Wednesday, June 26, 2013

Kebun kecil Emak

Bila duduk di kawasan kampung, rugi rasanya kalau kita tak memanfaatkan tanah yang ada. Macam emak, emak suka bercucuk tanam. Tanam pokok pokok yang boleh dibuat makan. Bukan tanam banyak banyak pun. Asal bila nak masak, boleh petik saja
Pokok kari ni mulanya tak la sehijau macam ni. Lepas mak ubah kedudukan dari depan letak di belakang rumah. Letak baja. Baru sihat macam ni. Serangan ulat pun tiada dah.Kalau tak batang je yang selalu ada,

Nak masak laksa, asam pedas sekarang ni dah tak pening nak mintak dekat orang, nak beli di kedai.. Petik je di belakang rumah. Pokok daun kesum pun sekarang dah membiak dan gemok gemok daunnya

Kalau dulu cili api berbeli di kedai. Sikit pulak tu. Sekarang dah tak termakan cilinya. Kalau buat jual ni sekali kutip boleh la dapat RM15. 

Daun kesum dah ada, bunga kantan dah ada..boleh la masak gulai asam pedas ikan pari.


Pokok manis buat rebus. dimakan dengan sambal belacan. Sambal pulak guna cili api.. Wallah sedap!


masak lemak ketam.. daun kunyit ada, cili api ada.. apa nak lagi... :)

tak perlu semai dari benih. Pokok daun sup ni, mak tanam dari akar pokok sup yang kita beli di kedai. Akarnya jangan dibuang. Tanam. mudah bukan. lepas la nak bagi sup berbau.

Pokok cili emak yang berbelas2 pokok. Sebab tu cilinya dah tak terkutip.

No comments:

Post a Comment